Ads 468x60px

четвъртък, 9 август 2012 г.

Предимства и недостатъци при закупуване на франчайз бизнес




Франчайз бизнеса придобива все по-голяма популярност и все повече предприемачи се насочват към този вид дейност.Някои от примерите за успешно работещ франчайз бизнес са "Starbucks", McDonalds", "Subway" и още стотици хиляди други фирми.И преди да преминем към предимствата за започване на франчайз бизнес, нека погледнем една любопитна статистика, която показва, че в Америка на всеки 8 минути отваря нов франчайз бизнес и че в момента има над 75 индустрии, които осигуряват работа на повече от 8 милиона души.



Предимства на закупуване на франчайз


Разпознаване на марката
Франчайз фирмите са много популярни и добре познати сред хората.Следователно, те вече са създали имидж на марката и директно ви дават възможност да придобиете името на марката им, като станете техен франчайз получател.Това е и предпоставка за наличие на клиентска база още със самото стартиране на вашия бизнес.

Ниските разходи за маркетинг
Поради посочените по-горе ползи, разходите за маркетинг ще са ниски, тъй като франчайзингодателя вече ще е направил големи инвестиции за реклама и за насърчаване на имиджа на марката, за да може да обхване по-голям пазарен дял.

Изпробван бизнес модел
Франчайз бизнеса елиминира несигурността от успеха на бизнеса.Вие не трябва да се тревожите за вашия бизнес, защото той е предварително установен и изпитан.За вас остава единствено да се фокусирате към управлението на вашия бизнес.

Обучение на персонала
Всички "Франчайзингодатели" осигуряват програми за обучение.Освен за работа със сложни машини и оборудване, те ще ви помогнат за придобиване на специални умения и техники в бизнеса.Така ще спестите много разходи за обучение на служителите си, тъй като те са за сметка на дружеството.

Техническа поддръжка
Като франчайзингополучател, Вие ще имате достъп за закупуване на инструменти и машини на по-ниски цени.

Недостатъци на закупуването на франчайз


Капитални инвестиции
Франчайзингодателите имат високи изисквания за инвестиции в начален капитал за създаване на бизнеса и предоставяне на гаранция.Следователно, първоначалните разходи ще са доста големи.

Времеви ограничения
За да закупите франчайз, Вие трябва да сключите договор с представителя, което задължително ще ви обвърже с него за даден период от време.

Липса на гъвкавост
Ако сте предприемач и очаквате с нетърпение да работите върху творчески иновации, франчайз бизнеса може би не е точно за вас.Това е така, защото франчайзинг бизнеса има определен строг кодекс от норми и насоки за управлението на бизнеса, което малко или много ще определя "правилата" на ръководене на вашия бизнес.

Данъци
Освен началния капитал, при повечето франчайзи трябва задължително да се плащат годишни или месечни данъци, които се изчисляват спрямо вашите брутни продажби.

Абсолютна прозрачност
Вие сте задължен да предоставяте 100 % достъп до вашите отчети на представителя на вашия франчайз.


Франчайз бизнеса значително намалява риска, който е свързан с реализирането на собствен бизнес.Въпреки това е препоръчително преди да започнете франчайз бизнес, да оцените своите плюсове и минуси, да проведете собствено проучване на пазара и да направите реална оценка на съвместимостта на бизнеса с местоположението за вашия франчайз.Също така, не винаги се примамвайте по хубавите обещания на франчайзингодателите, тъй като много често реалността не е такава.

0 коментара:

Публикуване на коментар